IFK Hässleholm

22

Jul
2008

Bra resultat för IFK

22/7 2008

Källa: Norra Skåne
IFK Hässleholm - ekonomiskt

IFK Hässleholm parkerar i ingenmansland i division två. Men det finns en tabell som klubben toppar – den över bästa ekonomiska (!) resultat 2007.

För sjätte året har Svenska Fotbollförbundet sammanställt en rapport över ekonomin i division två-föreningarna. Kartläggningen bygger på uppgifter från klubbarnas årsbokslut. 69 föreningar ingår i sammanställningen och IFK Hässleholm gjorde alltså bäst resultat av samtliga.

IFK:s resultat för 2007 är 931 065 kronor och det är över 300 000 mer än tvåan Eskilstuna Citys siffror.

–Vi gjorde ett bra resultat ifjol. Men det är väl skillnad på hur det ser ut i verkligheten, säger IFK Hässleholms ordförande John Paulsson och utvecklar:
–De två viktigaste grejerna är provisionen från spelarförsäljningarna av Tobias Linderoth och Jon Jönsson. De bokfördes förra året men vi har fortfarande inte fått in allt ännu.

Att IFK:s ordförande inte jublar över tätplatsen har förstås sin förklaring. Kamratföreningen hade vid årsskiftet fortfarande ett negativt eget kapital på 528 989 kronor. Det finns bara finns åtta division två-föreningar i Sverige som redovisar sämre siffror.

–Vi har fortfarande skatteskulden kvar. Vi håller på att beta av den och har klarat av mer än en tredjedel. Det mesta av pengarna från försäljningarna av Jon och Tobias går dit. Så det negativa kapital som vi har beror på skatteskulden.

När kommer IFK Hässleholm att vara skuldfritt?

–Vi ska försöka betala av skulden på två-tre år till.
IFK Hässleholm ligger högt på listorna över omsättning (3 940 740) och kostnader (3 009 675). Även här spelar spelarförsäljningarna och skatteskulden betydande roller.

–Vi har höga kostnader för att vi betalar av på lånet. Det blir stora pengar av det.
Ungefär 20 procent av IFK:s kostnader utgörs av återbetalningen av skatteskulden.
Att omsättningen är högre än vanligt beror, förutom spelarförsäljningarna, på att IFK:s billotteri ingår i den här posten.

Hur ser du på IFK:s ekonomiska läge?

–Vi har ett par tuffa år till framför oss. Vi ska betala av skatteskulden och den utgör ungefär två tredjedelar av spelatruppen, så det är mycket pengar som går dit, konstaterar John Paulsson.
Med det negativa kapitalet hängande som ett tungt moln över Österås finns inga stora möjligheter att ge sig ut på shoppingtur i sommar. Fotbollsspelare reas inte ut...

–May lånar vi till nästan inga pengar alls. Och vi vill väl bevisa för oss själva att det går att satsa på eget material, det är ju ett beslut som vi har tagit i klubben. Men vi kunde kanske satsat lite mer på någon förstärkning om det inte hade varit för skatteskulden, säger John Paulsson som tonar ner värvarbasen Peter Wolffs optimism angående Fredrik Ahl.

–Han bor i Ystad och jobbar i Malmö. Det håller inte att gå upp fem på morgonen, jobba och sen köra till träningen. Så det är en del praktiska grejer som måste lösas först, fastslår IFK-ordföranden.


Marika Höghäll Johnsson

Tillbaka