IFK Hässleholm

8

Dec
2007

IFK 2008

8/12 2007

Källa: Norra Skåne

Nu ska det bli fart på IFK

Alf-Daniel vet hur 2008 ska bli ett roligt år för det gulsvarta laget

Sjua i division två. Låter sådär för ett lag som tidigare har kallats "kommunens flaggskepp".
Men IFK Hässleholm ska upp på anständig nivå igen.

Norra Skåne frågade tränarduon Daniel Nilsson och Alf Jönsson hur det här ska gå till.
Först en kort tillbakablick: IFK värvade vilt med sikte på superettan, IFK kraschade ekonomiskt och sportsligt, IFK fick börja om i division två utan pengar, IFK landade på sjunde plats i tvåan efter en ointressant säsong.
Sjua i tvåan, vad säger ni om förra säsongen?
- Vi uppfyllde vårt mål, att bli ett mittenlag och ge egna spelare chansen, säger Daniel Nilsson.
- Med tanke på omständigheterna med ekonomin var det en realistisk målsättning, sen kan man ju alltid önska att vi skulle varit fyra-femma istället för sjua, fyller Affe Jönsson i.

2007 handlade mer om att få ordning på ekonomin. Därför kunde kanske en halvtaskig placering i tabellen accepteras. Men nu är ekonomin anständig (om än ansträngd), tränarduon och spelarna har haft ett år på sig att ganska kravlöst börja bygga något nytt och en ny sjundeplats är inte acceptabelt.
- Det är klart vi har en högre målsättning i år. Topp fem, absolut, säger Nilsson.
- Vi lade en plattform ifjol, nu ska vi bygga uppåt, menar Jönsson.
Så vad talar för att IFK ska lyckas bättre 2008?
Alf-Daniel pekar på ett antal punkter:
o Erfarenhet. Spelare som Oskar Olsson och Simon Larsson klev inte fram som tränarduon hade hoppats, men de fick ett års regelbunden a-lagsfotboll.
o Spelidén. Daniel Nilsson jobbade hårt med att få in en tydlig spelidé i klubben förra säsongen och nu ska det arbetet ge resultat.
o Färre skador. Nyckelspelarna Peter Olsson och Daniel De Stefano har inte kunnat gå för fullt på nästan två år. Nu ska sjukgymnasten Mikael Bertogli köra skadeförebyggande fysträning på försäsongen, kan Olsson och "Steff" komma tillbaka i full form är det två utmärkta "nyförvärv".
o Förstärkningar. IFK jagar en etablerad mittback. Högt på önskelistan står även en utpräglad målskytt.
o Lära sig vinna. Vinnarskallar finns det i IFK, anser tränarna, men det är inte alltid det räcker för att det ska bli tre poäng i jämna matcher. Ofta uppträdde killarna naivt och osmart på planen, det kostade laget ett antal matcher som IFK hade till synes hygglig kontroll på. Med ett mognare lag ska IFK kunna stänga matcherna på ett effektivt sätt.

Nästa år ska IFK nosa på toppen, 2009 är det serieseger som gäller och 2012 ska gulsvart upp i superettan. Nyckelorden är långsiktighet och kontinuitet. Spelarna i a-truppen ska i huvudsak komma från de egna leden.
- Vi har jättefina kullar i årgångarna 90-94. Gör vi ett bra jobb och har tålamod kan det tajma vår målsättning att ha ett superettanlag 2012, säger Jönsson.
Satsa på eget låter bra i teorin, men funkar det i praktiken? IFK har ju haft starka juniorlag i många år.
- Vi ska utbilda spelarna ännu bättre i åldrarna 14-17 år. På så sätt är de bättre förberedda när de kommer upp i a-laget, säger Jönsson.
- Sen gäller det att ge spelarna förtroende och trygghet. De måste få vara dåliga några matcher och ändå få chansen. Det är så vi måste jobba, de ekonomiska förutsättningarna finns inte för att värva stort, konstaterar Nilsson.

Peter Paulsson

Tillbaka