IFK Hässleholm

31

Mar
2011

Öster slog ut IFK ur cupen

31/3 2011

Källa Norra Skåne:  I en knapp kvart levde hoppet om en skräll. Sen tryckte Öster på gaspedalen, gjorde två snabba mål – och krossade alla gulsvarta drömmar om en cupbragd.

Superettanlaget Öster var givetvis skyhög favorit mot division 3-laget IFK Hässleholm på Österås i Svenska cupen. Och den här kvällen var en skräll aldrig aktuell.
205 personer i publiken kunde konstatera att gästerna gick in med en en professionell inställning och tydligt visade att det skiljer tre divisioner mellan lagen.

I den 14:e minuten spelade sig Öster igenom ett vidöppet IFK-försvar och Oliver Karekezi satte 0–1. Fyra minuter senare ökade Freddy Borg på ledningen på straff och därmed var saken klar.
Förre IFK-aren Denis Velic gjorde 0–3 och Charles Andersons drömmål från distans innebar 0–4. Alexander Björnlund tröstmålade för IFK före paus.
Andra halvlek blev en sömning historia och Denis Velic 1–5-mål i den 90:e minuten var väl det enda som hände värt att notera.

– Jag hade absolut förhoppningar om en skräll inför matchen, ibland har ju laget från den högre serien lite tveksam inställning i sådana här matcher. Men Öster gick in med riktigt bra inställning, säger IFK-tränaren Stefan Jansson.
– Sen fick de mål ganska tidigt, det var synd. Vi var lite räddhågsna.
Hemmalaget saknade avstängde Bobby Alm Nilsson och skadade Johan Waldemarsson. IFK kom till spel med ett extremt ungt lag, där Victor Bergström, född 1988, var veteranen i startelvan.
– Det var flera som inte har gjort många a-lagsmatcher och de lärde sig mycket. Det gick fort i dag och vi såg till exempel hur viktigt det är att våga och inte ge bort bollen så enkelt, säger Stefan Jansson.
IFK:s omtalade nyförvärv Tokelo Rantie, som är hämtad från akademin i Sydafrika för att göra målen i gulsvart i år, hade ingen rolig debut. Han var anonym och lyckades inte ställa till några problem för gästernas backlinje.
– Han har löpningarna i sig, men de avgörande bollarna kommer inte fram till honom i dag, säger Stefan Jansson.

Det var länge oklart vilka sydafrikaner som skulle hinna bli spelklara. Rantie fick grönt ljus av förbundet strax före start, men Andile Xaba och Ayanda Nicily fick se matchen från läktaren.
– Vi väntade in i det sista för att få de klara, men det blev inte klar till den här matchen, säger Jansson.
– Så det blev lite rörigt inför matchen.
Men Andile och Ayanda ska spela med er i år?
– Vi ska få dem spelklara, sen får vi se, säger Jansson.
Vad är det för spelartyper?
– Andile är en playmaker, Ayanda kan spela i stort sett överallt.
Östers tränare Roar Hansen var nöjd med dagsverket på Österås:
– Det är klart att man kan hitta fel om man vill leta. Men vi går in för att vinna och spelarna ska ha en stor eloge för inställningen. Vi känner på dem i början, sen gör vi två snabba mål och ökar sen på till 4–0.
Ett överlägset Öster spelade stundtals riktigt bra.
– Vi jobbar självklart hela tiden på att utveckla vårt spel. Men i första hand gäller det att vinna, det kommer att dröja sex-sju omgångar i serien innan underlaget tillåter ett bra passningsspel och då måste man anpassa sig efter det. Det går inte att säga att man är ett spelande lag och skylla på det om man förlorar, säger Hansen.

 

Tillbaka