IFK Hässleholm

26

Mar
2011

Elittrio ska lyfta IFK

26/3 2011

Källa Kristianstadbladet: Här är elittrion som ska hjälpa IFK Hässleholm tillbaka. Ayanda Nkili, Andile Xaba och Tokelo Rantie. Alla tre hoppas att division III-klubben ska bli deras Europabiljett. I går berättade äntligen Bosse Nilsson om sina afrikanska värningsresor.

IFK la korten på bordet och avslöjade sina Sydafrikaplaner. Klubben knyter en elitskola för supertalanger till sig. Målet är att göingarna ska få billiga lirare och vara en karriärstrampolin.

– Det kostar inte IFK någonting. Målet är att vi ska få hit riktigt bra lirare som kan få chansen att komma vidare i sina karriärer, sa Nilsson.

Nadim Mahmood är sydafrikanen som ska fixa stjärnor till IFK. Han har agentlicens från FIFA och driver fotbollsakademien Stars of Africa.

– Hässleholm är ett första steg i karriären. Här kan de lära sig grunderna och stegvis bli bättre och senare få chansen i någon större klubb, sa Mahmood.

Stars of Africa är en elitakademi för blivande storspelare. De har redan fostrat May Mahlangu i Helsingborg och Landskronas Surprise. Spelarna lär sig tidigt att målet är fotbollens finrum.

– Vi jobbar hårt med inställningen. Detta är en skola för vinnare, våra spelare ska lära sig att anpassning till sina nya miljöer och att aldrig se sig som vinnare förrän de är på toppen, säger Nadim Mahmood.

Bli guldgruva?

Hans skola kan bli en guldgruva för Europeiska klubbar. Trots det så är inte Bosse Nilsson rädd att avslöja sina kontakter.

Hos Mahmood har han en trogen allierad och vän, sedan flera år.

– Nej jag är inte rädd att andra ska komma och ta spelarna. Vår relation är för bra och vi erbjuder dem en bra start.

Hans sydafrikanska vän skakar på huvudet. Det finns ingen chans att man skulle svika mr Bo. Alliansen är huggen i sten och Mahmood berättar hur stor Bosse Nilsson är i Afrika.

– Alla vet vem han är och han är mycket respekterad. Dessutom vet han mer om våra spelare än vad jag själv gör. Det betyder mycket att samarbeta med mr Bo, säger Mahmood.

Tokelo Rantie har spelat i Mocambiques förstaliga. Nu ska han lyfta IFK i division III, men det är knappast ett steg ner för honom.

– Detta är en dröm som blivit sann, men också början på ett äventyr. Vi trivs bra i Hässleholm och hoppas att detta är början på något stort, sa Rantie och fick medhåll från kompisarna.

Men risken finns att någon kommer att få åka hem. Rantie har fått klubbens välsignelse, men för Nkili och Xaba väntar en tid av nervositet.

– Vi har inte riktigt tagit beslutet ännu. Tokelo Rantie kommer att bli kvar, men hur vi gör med de andra två det får vi diskutera i veckan, sa Bosse Nilsson.

Tillbaka