IFK Hässleholm

14

Feb
2011

Idrottspark i Hässleholm

14/2 2011

Källa: Krsd-bladet

Hässleholm.
Hässleholm kan få sin egen fotbollsarena med plats för 6 001 åskådare. Dessutom blir det en fullstor inomhushall i anslutning till anläggningen, som går under namnet Hässleholms Idrottspark. Initiativtagare är elitdomaren Martin Ingvarsson och företagaren Sven Jinert.

– Det handlar om att få en bra förutsättning till att kunna bli en bättre fotbollsspelare. Det är bara att sätta en grävmaskin i det som finns i dag. Det är en fördel för oss som företagare också om staden blir attraktivare, säger Sven Jinert.

Österås IP kan se fram emot ett rejält ansiktslyft. Hässleholms kommun vill utveckla området genom en satsning på folkhälsa och idrott med särskilt fokus på fotboll.

– Österås är ett område som har sett sina glansdagar. Kanske har vi inte tagit hand om anläggningen och i viss mån har den blivit omodern. Vi landade i slutsatsen att vi behöver ta ett omtag i den här frågan, berättar kommunalråd Urban Widmark (M).

Enligt planen, som kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdagen beslutade att gå vidare med, ska det byggas en fotbollsarena med naturgräs och plats för åtminstone 6 001 åskådare på läktarna. Orsaken till det specifika talet är att det medför möjligheten att kalla anläggningen för just en arena. Arbetsnamnet är dock Hässleholms Idrottspark.

Intill arenan är det tänkt att placeras en inomhushall belagd med konstgräs och med plats för 500 åskådare. Det blir i så fall den första fullstora hallen i Skåne. Dessutom planeras två konstgräsplaner utomhus samt flera naturgräsplaner.

Finansieringen av Hässleholm Idrottspark är tänkt att ske genom ett samarbete mellan kommun, näringsliv och föreningsliv som bildar ett aktiebolag med samma namn som arenan. Det ska sedan bygga upp och driva verksamheten. Föreningarna som i nuläget är delaktiga är IFK Hässleholm, Hässleholms IF, Vittsjö GIK och FC Hessleholm. Kostnaden för att förverkliga projektet beräknas till 100 miljoner kronor och målet är att allt ska stå klart till stadens 100-årsjubileum år 2014.

Initiativtagare till satsningen är företagaren Sven Jinert och elitdomaren Martin Ingvarsson från Hässleholm.

– Jag kan inget om företagande, men jag kan lite om fotboll. Tidigare har föreningar dragit åt olika håll i frågan, men alla vill ha bättre förutsättningar, säger Martin Ingvarsson.

Vad gäller arenan lär knappast två division III-lag fylla ut läktarna, men förhoppningen är att anläggningen ska inspirera och leda till sportsliga framgångar som syns i seriesystemet.

Vad tror du om chanserna att som elitdomare få döma på den nya arenan i framtiden?

– Då är jag nog för gammal (skratt). Men på sikt kan det bli elitfotboll här, säger Martin Ingvarsson.

Förhoppningen är också att den stora inomhushallen kan locka elitföreningar och arrangemang i form av bland annat konserter till Hässleholm. För att skapa ännu bättre förutsättningar för detta finns det på skissen över området även möjlighet för en privat aktör att föra upp hotell.

Kommunalråden Urban Widmark (M) och Lars-Göran Wiberg (C) samt oppositionsråd Tommy Nilsson (S) ser fram emot att föra upp projektet för beslut i kommunfullmäktige senast den 13 juni.

– Hässleholm har stora visioner och en vilja att utvecklas som kommun. Det här bådar väldigt gott, konstaterar kommunalråd Urban Widmark (M).

Fakta

Finansiering sker genom ett aktiebolag vid namn Hässleholms Idrottspark AB där insatsen är 20 miljoner kronor. Kommunen står för tio miljoner, näringslivet bidrar med 7,5 och föreningarna med 2,5 miljoner.

Att förverkliga projektet beräknas kosta omkring 100 miljoner kronor.

Fotbollsarenan ska ha en läktarkapacitet på minst 6 001 åskådare.

Inomhushallen som planeras är en av sex fullstora med konstgräs i landet. Med sina 110 x 65 meter kommer den bli störst. De andra ligger i Växjö, Jönköping, Sundsvall, Luleå och på Bosön.

Inomhushallen ska även kunna användas för friidrottsträning, mässor, konserter och andra evenemang.

Text: Johannes Lindén
 

Tillbaka