IFK Hässleholm

13

Jan
2011

"Bosses boys" ska få IFK att lyfta

13/1 2011

Källa Norra Skåne: Mjällby, Helsingborgs IF, svenska landslaget, Danmark, Qatar, Bahrain, Kina... Bosse Nilsson har jobbat med fotboll på hög nivå jorden runt.
Nu ska Nilsson – 66 år ung – hjälpa klubben i hans hjärta.

– Det är jättespännande. Det här är ju hemmaplan, jag har själv varit i klubben, bor i Hässleholm och har barnbarn som spelar i IFK. Så det känns jätteroligt att försöka vara med och hjälpa IFK uppåt, säger Nilsson.
Men hur roligt är det att jobba med en division tre-klubb när man har dina meriter?
– Det är intressant, det finns många duktiga ungdomar här och varje individs utveckling är spännande.

Som fotbollsbas och juniortränare i IFK Hässleholm har Nilsson satt ihop ett gäng tränare från P13 till a-laget. "Bosses boys" ska ta IFK uppåt i seriesystemet.
– Det är ett gäng tränare som fungerar ihop och vi har fått ökad kompetens och kvalitet, berättar Bosse.
– I februari åker vi till Holland med tränarna för att bland annat besöka Feyenoords ungdomsakademi och jobba fram en fotbollsideologi som ska genomsyra klubben. Sen har vi möte en gång i månaden och utvärderar hur det går för grupperna.

Bosse Nilsson konstaterar att IFK inte har fått fram någon riktigt bra spelare ur de egna leden sedan Andreas Dahl.
Vad beror det på?
– Kanske har man varit lite försiktig och hållit kvar spelare i de egna åldersgrupperna för länge. Om en 16-åring är riktigt bra ska han upp i j-laget och kanske a-laget. Sen får man inte se det som ett misslyckande om man efter två-tre matcher märker att det var lite för tidigt att flytta upp spelaren, då är det bara att gå tillbaka till sin åldersgrupp och fortsätta utvecklas.

Nilsson slår ett slag för individanpassad träning.
– På ungdomsnivå ska man i första hand ha roligt med fotbollen och man ska få en bra fotbollsutbildning. Att ge varje spelare chansen att utnyttja sin talang optimalt är viktigare än lagets resultat på ungdomsnivå.

Hur högt är det rimligt att sikta för IFK Hässleholm?
– På sikt är superettan rimligt. Målet är att inom tre år helst gå upp två divisioner till division ett.
Och vad krävs för att nå dit?
– Först måste vi få bättre träningsmöjligheter, det är ett stort dilemma. Men när det gäller den biten är jag optimistisk.
– Sen gäller det att lägga en riktigt bra grund med engagerade ledare och en stabil ekonomi. Man måste skapa resurser, omsätta mer pengar. Och där ser det också ljusare ut, efter många år med ekonomiska problem har klubben kommit på fötter. Sen är det hårt jobb och tålamod som gäller.
Kan "Bosses boys" få klubben, som är nere i landets femte division, att lyfta?

 

Tillbaka