IFK Hässleholm

3

Nov
2010

Konstgräs är åter aktuellt på Österås

3/11 2010

Källa Norra Skåne: Finanskrisen och osäker ekonomi 2008 gjorde att kommunledningen i budgeten för 2009 tvingades stryka både konstgräsplan på Österås och sporthallsbygget vid Tekniska skolan.

Nu har dock konstgräsplanen på Österås "poppat upp" igen i den gemensamma politiska plattformen som allianspartierna satt på pränt tillsammans med miljöpartiet.


Under perioden ska kommunen rusta upp Österås fotbollsarena och bygga en konstgräsplan i samverkan med näringslivet och föreningslivet står det bland annat.
Något måste självfallet snart göras. Nu växer gräset även på löparbanorna och under läktarna. Men frågan är naturligtvis när, under mandattiden, som konstgräset kommer på plats. Och om man kan skaka fram ekonomiska intressenter. IFK ramlade ner en division och HIF gick upp vilket betyder heta derbymatcher nästa år i division tre. Det kanske också har betydelse i vilken division lagen spelar.

– Nej, det har det egentligen inte. Hade något lag gått upp i allsvenska han man naturligtvis fått skynda på det hela. Men vi har uttryckt i den politiska plattformen vad som gäller. V i kan inte tidsbestämma det mer exakt än att det ska ske inom mandatperioden, säger kommunalråd Lars-Göran Wiberg (C).
– Vi för hela tiden diskussioner med näringslivet, företrädare för bankerna och föreningslivet hur man ska kunna realisera det hela så att Hässleholm kan få en ändamålsenlig och attraktiv idrottsanläggning med bland annat konstgräs.

Hela projektet vision Österås tog ju tvärstopp 2007 efter att gamla anrika Göingevallen rustats upp. Nästa steg skulle vara att anlägga en konstgräsplan där b-planen idag ligger på Österås samt att a-planen skulle läggas om. Därefter skulle en ny huvudläktare med plats för 1 400 sittande och lika många stående, byggas på den östra sidan. Men belysning finns så att det går att spela även då det är mörkt men så många tillfällen har det inte blivit. Belysningen kom upp efter att IFK Hässleholm hade kvalspelat mot Degerfors 1994.

Hösten 2008 rullades det första konstgräset i kommunen ut på Sparbanksvallen i Bjärnum. En investering på runt fem miljoner där kommunen bidrog med en miljon och där den lokala banken också sponsrade plus en rad företag och privatpersoner samt föreningen med ett eget lån.
När det gäller övrig fritid är inriktning i alla fall att det ska bli en skatepark i Hässleholm nästa år samt skateramper i alla kommundelar under mandatperioden.

Tillbaka