IFK Hässleholm

20

Oct
2009

Jansson ny tränare i IFK

20/10 2009

Källa: Norra Skåne


Han var med och kvalade till allsvenskan 1993. Nu ska Stefan Jansson lyfta IFK Hässleholm mot nygamla höjder.
– Det får vi hoppas men det är en liten bit upp, skrattar den nye IFK-tränaren.
Stefan Jansson om...

...guldåren i Djurgården.
– Jag tränade Värtan, en division två-klubb, som var samarbetsklubb med Djurgården. Jag tränade Makondele, Bapupa och de andra privat på dagtid och b-laget tillsammans med Sören Åkeby. Jag hade även en del a-lagsträningar när Zoran var där.

...bästa tränaren.
– Av alla tränare jag haft är Anders Linderoth den med bäst förmåga att få med sig hela gruppen. I slutändan behövs det när man drabbas av avstängningar och skador. Alla måste få plats hos tränaren och vara lika viktiga.

...hur IFK ska spela.
– Det brukar falla sig efter hur man själv var som spelare. Teknisk, tuff fotboll med kortpassningsspel. Det har jag stått fast vid hela tiden som tränare. Det ska bli lite järnkaminer över oss. Fotboll gör ont, man blöder ibland. Som tränare får man blunda för att det smäller på träningarna. Jag brukar säga att uppretade vargar jagar bäst.

Stefan Jansson var den lille mittfältsliraren som förenade teknik med tuffhet i det klassiska IFK-laget som spelade allsvenskt kval mot Degerfors för 16 år sedan.
– Jag var med på hela den resan. Det var en rolig tid. Idrottsplatsen ser precis likadan ut, säger Jansson och blickar ut över ett öde Österås, fjärran från de 8 514 som vallfärdade till Degerforsmatchen.

Efter två säsonger i Hässleholm fick Jansson chansen i Djurgården.
– Det blev en säsong i allsvenskan men när de skulle satsa ännu mer så tog de bort några ur truppen, varav jag var en. Det blev fyra och en halv säsong i Nacka i dåvarande division ett innan jag skadade knät, berättar Stefan Jansson.

 

Jansson åkte på en korsbandsskada och broskbildning i knät. Han försökte komma tillbaka men det gick inte.
– Det var nio år sedan. Jag började som tränare ganska direkt efter det.
Den senaste tiden har han jobbat med individuell träning i Svenska Fotbollsakademin.
Under alla år har Jansson behållt kontakten med IFK Hässleholm.
– Stefan har varit här och snackat på några fredagsträffar, berättar sportchefen John Paulsson.

Och efter 15 år i Stockholm kände familjen Jansson att det var dags att röra på sig.
– Det har varit på gång i flera år. Vi har tagit över min svärmors hus i Lund och sonen har börjat årskurs ett medan lilla damen snart fyller tre. På den vägen är det, säger Jansson.
– I fem år har han sagt att han ska flytta ner. När vi beslutade oss för att byta tränare så jobbade vi med sju-åtta namn. Stefan var ett av dom, säger Lennart Månsson i IFK:s styrelse.

 

Det är ingen hemlighet att IFK:s ekonomi inte är den bästa och knappast tillåter några spektakulära värvningar. Vad var det som lockade dig tillbaka?
– När man har spelat i en klubb så finns känslan kvar. I mina kontakter med Månsson, Linderoth och Swärdh har Hässleholm alltid kommit upp i olika diskussioner. Nu är jag rätt ny här nere och måste visa vad jag går för.

Jansson ska föra in vinnarmentalitet i det talangfulla laget.
– Alla säger att Danne Granqvist är den tuffaste IFK-spelaren. Men jag tror nästan att Stefan kan kokurrera om den titeln, säger Månsson.
– Jo, det smällde rätt mycket på träningarna. Jag har alltid varit en jävla vinnarskalle. Förhoppningsvis smittar det av sig på de andra, ler Stefan Jansson.

 

Marika Höghäll Johnsson

Tillbaka